Βραζιλια η μεγαλυτερη χωρα παραγωγης καφε και γενετειρα του Ipanema Espresso

  • 09 March, 2015

Για περισσότερο απο 150 χρόνια η Βραζιλία κρατάει τα σκήπτρα ως η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής καφε. Αυτή τη στιγμή κατεχει το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής καφε αν και στο παρελθόν είχε το 80 %.

Ο καφές ήρθε στην Βραζιλία το 1727 απο την Γαλλική Γουιάνα ενώ ήταν ακομα υπό την πορτογαλική κυριαρχία. Ο πρώτος καφές στην Βραζιλία φυτεύτηκε απο τον Francinsco de Melo Palheta στην περιοχή Para στα βόρεια της χώρας. Σύμφωνα με τον μύθο ο Palheta ταξίδεψε στην Γαλλική Γουιάνα σε μία διπλωματική αποστολή, ξελόγιασε την γυναίκα του κυβερνήτη και του έδωσε σπόρους καφε κρυμμένους σε ένα μπουκέτο με λουλούδια στην αναχώρηση του.
Το καφέ τον φύτευσε όταν επέστρεψε σπίτι του και πιθανόν τον χρησιμοποιούσαν μόνο για εγχώρια κατανάλωση, και παρέμεινε σχετικά μία ασήμαντη καλλιέργεια, μέχρι που ξέκινησε η πορεία του προς τον νότο απο κήπο σε κήπο, και σιγά σιγά, απο φάρμα σε φάρμα.

Η Βραζιλία έχει πληθυσμό περιπου 201.040.000 και παράγει ετησίως 47.550.000 σακιά των 60kg. Η περίοδος συγκομιδής ειναι απο τον Μαϊο εως τον Σεπτέμβριο και συνήθως υπάρχει η μεγάλη και η μικρή συγκομιδή. Οι καφέδες που καλλιεργούνται στην Βραζιλία ξεκινάνε απο υψόμετρο 600 και φτάνουν έως και τα 1400 μέτρα.
Συνηθισμενες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην εδώ ειναι οι Mundo novo, Yellow bourbon, Cattura και Catuai. Τα χαρακτηριστικά των καλών βραζιλιάνικων καφέδων ειναι η χαμηλή οξύτητα, γεμάτο σώμα, γλύκεια γεύση με νότες απο φουντούκι και σοκολάτα!

Η φάρμα Ipanema coffees οπου και καλλιεργείται ο Ipanema Espresso ειναι μια απο τις μεγαλύτερες και πιο αναγνωρισμένες για τους υψηλούς ποιότητας καφέδες φάρμα στην Βραζιλία καλλιεργεί απο τα 750 έως και το υψηλότερο σημείο των 1400 μέτρων.
Ήταν η πρώτη φάρμα στην Βραζιλία το 2002 που της αποδόθηκε η πιστοποίηση UTZ Certified Good Inside. Το 1997 ήταν η πρώτη βραζιλιάνικη φάρμα οπου εξήγαγε πιστοποιημενους speciality καφέδες στην Ιταλική αγορά.

Caffe Speciali Certificati (CSC)

Απο το 2004 κατέχει την πιστοποίηση Rainforest Alliance για τις πρότυπες μεθόδους καλλιέργειας, για το σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Το 2012 η Ipanema πιστοποιείται με το FAIR TRADE USA επειδή πραγματοποίησε ένα απο τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα που ολοκληρωσαν τον κώδικα ο οποίος βασίζεται στα κοινωνικά θέματα των υπαλλήλων και των κοινοτήτων τους. Επίσης πλησίασε και περίβαντολογικα θέματα.