Παντα φρεσκοκαβουρντισμενος!

  • 02 Φεβρουαρίου, 2015

Άραγε έχετε αναρωτηθεί ποτέ, ποσό φρέσκος ειναι ο καφές σας;

Κατα βάση με την φρεσκάδα ενός καφέ προσδιορίζουμε την ημερομηνία κατά την οποία ο καφές μας έχει καβουρντιστεί και πόσες ημέρες έχουν περάσει απο τότε.

Κατά τη διαδικασία καβουρντίσματος του καφέ, παρατηρείται το φαινόμενο της πυρόλυσης, της καραμελοποίησης των ζαχάρων του καρπού και μια σειρά από πολύπλοκες χημικές αντιδράσεις που δημιουργούνται  κατα την διάρκεια αυτού.
Επίσης παράγονται πολύ μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα οι οποίες εξατμίζονται σιγά σιγά, κατά την ξεκούραση/ωρίμανση (degassing) του καφέ. Μια σημαντική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, παραμένει στα κύτταρα του καφέ μας. Αυτή είναι απαραίτητη για την ανάδειξη των αρωματικών και γευστικών στοιχείων του!

Στην περίπτωση που ο καφές, είναι καβουρντισμένος παραπάνω από δύο μήνες, το μεγαλύτερο ποσοστό του διοξειδίου έχει εξατμιστεί και έτσι ο καφές μας ειναι πολύ πιο αδύναμος, γευστικά και αρωματικά. Μεγάλη ποσότητα του παραμένοντος διοξείδιου του άνθρακα απελευθερώνεται (μαζί με τα αρωματικά στοιχεία) κατά την άλεση του καφέ  και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο καφές μας μυρίζει πολύ έντονα κατά τη διαδικασία αυτή.

Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο είναι καλό, να αποφεύγουμε να αλεθούμε καφέ αν δεν τον χρησιμοποιήσουμε.

Πάντα ο φρεσκοαλεσμένος και φρεσκοκαβουρντισμένος καφές, έχει πιο έντονα αρώματα και πολύ καλύτερη γεύση!!

Ένας μεγάλος εχθρός του καλού καφέ είναι η λεγόμενη οξείδωση. Όταν αλεθούμε τον καφέ μας, σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το διοξείδιο εξατμίζεται και ξεκινάει το φαινόμενο της οξείδωσης το οποίο θα προσδώσει στον καφέ μας μία όχι και τόσο ευχάριστη γεύση.
Το φαινόμενο αυτό, είναι πολύ συχνό. Παρατηρείται και στα κρασιά όταν ανοίγεται η φιάλη και δεν καταναλώνεται την ίδια μέρα.

Στον καφέ ίσως να μη δίνουμε την πρέπουσα σημασία στο φαινόμενο της οξέιδωσης. Αν όμως ξεκινήσουμε, θα αλλάξουμε αρκετά τις γευστικές μας συνήθειες ώστε ο καλός καφές να λάβει τη θέση του στη γευστική μας παλέτα και να τον καταναλώνουμε με περισσότερη ευχαρίστηση !

Για την Aftertaste είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε καφέδες καβουρντισμένους 15/20 έως και 35/45 ημερών.

Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε την υψηλή ποιότητα αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών που αναδεικνύουν το κάθε χαρμάνι. Στα βαρελάκια του Ipanema Espresso πάντα αναγράφεται,  η ημερομηνία παραγωγής ώστε να είμαστε σε θέση ανα πάσα στιγμή να έχουμε μια ακριβή εικόνα της φρεσκάδας του καφές μας.

Θεωρούμε πως ο καφές θα πρέπει να καταναλώνεται το μέγιστο, εντός 45 ημερών από την ημερομηνία καβούρντισματος χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν την ημερομηνία λήξης .